Ο Τόπος μας

Νικήσιανη Καβάλας

Η Νικήσιανη φημίζεται για τα πολλά μοναστήρια και εξωκλήσια που διαθέτει τα οποία θα πρέπει να επισκεφτείτε.

Ειδικότερα την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, ένα από τα παλαιοτέρα μοναστήρια που υπάρχουν στην χώρα μας, το οποίο αποτελεί τόπο έλξης πολλών τουριστών παγκοσμίως. Την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Το βρανόκαστρο που στέκει ψηλά στο Παγγαίο προσφέρει μια ασυναγώνιστη θέα όταν βρεθείτε εκεί.

Ακόμη κοντά μας υπάρχουν και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, με το εκθαμβωτικό άγαλμα του λιονταριού. Επιπλέον σε λιγότερο από μισή ώρα σας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσετε τις καταγάλανες παραλίες της Νέας Ηπακλείτσας, Περάμου και Αμμόλοφων.

Η γεωγραφική τοποθεσία του οικισμού βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση διότι σε μόλις 20″-25″ λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στην πόλη της Καβάλας και της Δράμας.

Έθιμα - Εορτές

Του Τόπου μας

Κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου αναβιώνεται το έθιμο των Αράπηδων στην Νικήσιανη. Άντρες μεταμφιεσμένοι, προκαλούν δέος και φόβο στο πέρασμα τους από τα σοκάκια και τις γειτονιές του χωριού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο έξω από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου και με παραδοσιακή μουσική απολαμβάνουν την φασολάδα και το πέταγμα του χαρταετού.

Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Αγίου προσφέροντας φρέσκο γάλα, αυγό και παραδοσιακό τσουρέκι. Στο διπλανό χωριό (Παλαιοχώρι) στις 20 Ιουλίου εορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας με το έθιμο των Τσανιών.

Στις 15 Αυγούστου η Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης πανηγυρίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Στα τέλη του Οκτώβρη, στο καστανόδασος του Παλαιοχωρίου συρρέουν εκατοντάδες κόσμου για να απολαύουν την ομορφιά και να γευτούν τους καρπούς της καστανιάς.

Στις 21 Νοεμβρίου στο χωριό της Νικήσιανης εορτάζονται και πανηγυρίζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου, η εκκλησία των οποίων αποτελεί και πολιούχο του χωριού.