Αξιοθέατα

Παραλίες

Στα 16 χιλιόμετρα από την Καβάλα, η Νέα Πέραμος συναγωνίζεται σε ομορφιά τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη της Ελλάδας, αφού διαθέτει εκπληκτικές παραλίες και  μοναδικές ταβέρνες με το καλύτερο ψάρι της περιοχής. Απέναντι από την παραλία της Νέας Περάμου οι παραθεριστές βλέπουν μια βραχονησίδα γνωστή ως Φιδονήσι. Από την Νέα Πέραμο υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θάσο.

Οι Αμμόλοφοι, με τα κρυστάλλινα νερά τους, βρίσκονται 18 χλμ. από την Καβάλα και 2 χλμ. από τη περιοχή της Νέα Περάμου. Έχει μήκος 3 χλμ. και συνδυάζει ψιλή άμμο με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί στον επισκέπτη τη ψευδαίσθηση πως βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία! Η παραλία των Αμμολόφων κατατάσσεται στη λίστα των δέκα ωραιότερων παραλιών της Ελλάδας και για αυτό το λόγο προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι.

Επιπλέον στο διαδίκτυο έχει λάβει την πέμπτη θέση ενώ έχει βραβευθεί με τη γαλάζια σημαία  για τα καθαρά νερά της. Η παραλία χωρίζεται σε τρία τμήματα με την παρουσία βράχων και τα ονόματα αυτών ξεκινώντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά είναι: πρώτοι Αμμόλοφοι, δεύτεροι Αμμόλοφοι και τρίτοι Αμμόλοφοι.  Διαθέτει οργανωμένη παραλία με beach bars, ξαπλώστρες, ομπρέλες καθώς και δωρεάν parking. Η είσοδος σ’ όλες τις πλαζ είναι ελεύθερη. Για τους λουόμενους που προτιμούν κάτι πιο ήρεμο και χαλαρό, μπορούν και πάλι να επισκεφτούν τους Αμμόλοφους για να «εξερευνήσουν» τις ανεκμετάλλευτες πλευρές τους. Μπορεί κανείς να φτάσει με το υπεραστικό λεωφορείο ως τη Νέα Πέραμο, κι από εκεί να περπατήσει ή να πάρει ταξί. Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει απευθείας δρομολόγιο μέσω του ΚΤΕΛ.

Το σπήλαιο Μαρά

Στις δυτικές πλαγιές του Φαλακρού όρους (23 χλμ. Από την Δράμα) βρίσκεται το σπήλαιο Μαρά ή Κοκκινογείων Δράμας, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αγγίτη, παραπόταμου του Νέστου. Τα νερά του Αγγίτη, ακολουθούν υπόγεια διαδρομή μέσα στο σπήλαιο. Κάνοντάς το ένα αξιοθέατο που κάθε επισκέπτης πρέπει να εξερευνήσει. Σταλακτίτες με υπέροχα χρώματα, παράξενα σχήματα και μεγέθη αλλά και σταλαγμίτες που υπάρχουν σε αυτό, δίνουν μια πραγματικά όμορφη εικόνα σε όποιον βρεθεί εκεί. Κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, που αποτελεί και την πηγή του ποταμού, βρίσκεται η ‘αίθουσα του μύλου’ με τον νερόμυλο των αρχών του 20ου αι. που προμήθευε με πόσιμο νερό τους γύρω οικισμούς.

Ανασκαφές στο σπήλαιο έφεραν στο φως ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, όπως εργαλεία και θραύσματα αγγείων. Το σπήλαιο, μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί την άνοιξη, όταν το επιτρέπει η στάθμη των νερών.

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των μελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π. Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

Οι Θάσιοι άποικοι ίδρυσαν την αποικία γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής σε πολύτιμα μέταλλα, ξυλεία και γεωργικά προϊόντα Πολύ γρήγορα (365 π. Χ.) η νέα αποικία, που απειλείται από τους Θράκες, ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Αρχαιολογική Εταιρεία διενέργησαν συστηματικές ανασκαφές. Σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων. Κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο) γίνεται καθαρισμός του χώρου από τη βλάστηση για τη διευκόλυνση και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών.

Το γραφικό λιμάνι της Νέας Ηρακλείτσας

Στα 13 χλμ από την Καβάλα το γραφικό λιμάνι της Νέας Ηρακλείτσας προσδίδει μια μοναδική μαγεία, καθιστώντας την ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Διαθέτει μια υπέροχη γαλάζια θάλασσα με αμμουδερή παραλία την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει είτε ως λουόμενος είτε τρώγοντας σε μια από τις πολλές υπέροχες ταβερνούλες της. Η παραλία της βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία μέχρι το 2012 είναι οργανωμένη και έχει και χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην περιοχή βρίσκεται και το οργανωμένο κάμπινγκ Paradiso. Μπορεί κάποιος ο οποίος δε διαθέτει μεταφορικό μέσω να πάει με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης

Το σπήλαιο της Αλιστράτης που βρίσκεται στον δήμο Ζίχνης  καθώς και το σπήλαιο του Μααρά ( Αγγίτη ) που βρίσκεται στο νομό Δράμας κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25 χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και 65 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Η πρόσβαση στην Αλιστράτη γίνεται από Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας και από Καβάλα μέσω Δράμας.

Μεταλλεία

Το όρος Παγγαίο είναι γνωστό από τα    αρχαία ακόμη χρόνια λόγω των μεταλλείων του. Ο δαιμόνιος και εξαιρετικά ικανός στρατηγός Φίλιππος Β΄ πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τα περίφημα μεταλλεία και δημιούργησε έναν από τους πιο αξιόμαχους στρατούς της εποχής, σύναψε συμμαχίες και γενικότερα έδωσε γερές βάσεις στο βασίλειό του για να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για την μετέπειτα εκστρατεία κατά των Περσών που είχε σαν σκοπό από την αρχή, την οποία ανέλαβε φυσικά από την απαρχή της ο γιος και διάδοχός του Μέγας Αλέξανδρος.

Τα πανάρχαια μεταλλεία ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και μνημονευμένα από πολλούς συγγραφείς. Σύμφωνα με μια άποψη η λέξη Παγγαίο σημαίνει Παν+γαίον, από τα πολύτιμα μέταλλα που χάριζε απλόχερα για πολλούς αιώνες στους ανθρώπους. Όμως το Παγγαίο κρύβει καλά τα μυστικά του.

Το Βαπτιστήρι της Αγίας Λυδίας

Το Βαπτιστήρι της Αγίας Λυδίας το οποίο αποτελεί πόλο έλξης των χριστιανών όλου του κόσμου, προσκύνημα των απογόνων των Φιλιππησίων, ιερό χώρο προσευχής και καθαγιασμένο από τους Αποστόλους τόπο λατρείας.

Όρος Παγγαίο

Το Παγγαίο Όρος χαράζεται από διάφορα μονοπάτια τα οποία έχουν ως έναρξη τα γύρω χωριά. Συγκεκριμένα είναι το μονοπάτι της Αυλής, το μονοπάτι της Εικοσιφοινίσσης, το μονοπάτι της Νικήσιανης, το μονοπάτι του Ροδολίβους, το μονοπάτι ‘Μαύρα Νερά’, το μονοπάτι της Πρώτης και το μονοπάτι της Μεσορόπης. Ακόμη υπάρχουν πέντε ορειβατικά καταφύγια στα οποία μπορούν να διαμείνουν οι ορειβάτες κατόπιν συνεννόησης με τον ορειβατικό σύλλογο της Καβάλας.

Τα ιαματικά λουτρά των Ελευθερών

Σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη της Καβάλας βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά των Ελευθερών. Τα ιαματικά αυτά νερά θεραπεύουν πολλές παθήσεις ακόμη και χρόνιες. Οι θειούχες πηγές είναι ιδανικές για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες στο κυκλοφοριακό, εισπνευσιοθεραπεία στο άσθμα κλπ.

Στα λουτρά σήμερα υπάρχει φυσιοθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού και υπάρχει ιατρική κάλυψη 24 ώρες.

Το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων

Το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων αποτελεί έναν ακόμη πολύτιμο χώρο για την υγεία του κάθε ανθρώπου. Ο χώρος που σήμερα ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού, από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ‘αειφόρο εργαστήρι της φύσης’ που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό, για την υγεία μας, υλικό. Η παγκόσμια φήμη των Λασπόλουτρων Κρηνίδων οφείλεται σε ιστορίες αλλά και σε μαρτυρίες δεκάδων εκατοντάδων πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που θεραπεύτηκαν από χρόνιες ασθένειες και πόνους.

Το Μουσείο της Αμφίπολης

Το Μουσείο της Αμφίπολης αποτελεί ένα πολύπλευρο σύνολο χώρων και ανθρώπινου δυναμικού με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, σε σχέση με την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της. Στις αποθήκες και τα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η φύλαξη και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Παγγαιώτισσας

Στην άλλη πλευρά του Παγγαίου στο Κάτω Χορτοκόπι, ένα γραφικό χωριό του Παγγαίου και στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται όμορφα τοποθετημένο το μοναστήρι της Παναγίας της Παγγαιώτισσας. Την τοποθεσία επέλεξε μια οικογένεια Ποντίων, έπειτα από ένα θείο όραμα, που τους αποκάλυψε τον τόπο όπου βρισκόταν η αγία εικόνα, που έφεραν οι πρόγονοί μας από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο τόπος αυτός είναι ο λόφος που βρίσκεται η μονή μέχρι σήμερα. Η εκκλησία του μοναστηριού, όπου τελούνται οι λειτουργίες, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης

Ξεκινώντας από τα κοντινότερα μέρη, η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης αποτελεί παγκόσμιο προσκύνημα για εκατοντάδες τουρίστες.

Η Μονή Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου. Βρίσκεται στο δρόμο Σερρών-Καβάλας, στα όρια των δύο Νομών. Διοικητικά ανήκει στο Νομό Σερρών, αλλά εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Δράμας. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Άγιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Για το όνομα της Μονής υπάρχουν τρεις εκδοχές:

  • Ο κτήτωρ της Μονής, άγιος Γερμανός, βρισκόταν σε ένα μέρος, μια μικρή όαση έξω από την ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου στους Αγίους Τόπους, όπου είχε είκοσι (20) φοίνικες, εκεί έλαβε εντολή από τον άγγελο της Θεοτόκου για την ανέγερση της Μονής και σε ανάμνηση της τοποθεσίας την ονόμασε «Παναγία η Εικοσιφοίνισσα».
  • Ο γνωστός στιχουργός του 18ου αιώνα Καισάριος Δαπόντες την ονομάζει «Κοσσσυφινίτσα», γιατί κατά την παράδοση, ένας κόσσυφος (κοτσύφι) οδήγησε τον άγιο Γερμανό στο σημείο όπου αναβλύζει το Αγίασμα μέχρι και σήμερα κάτω από το παρεκκλήσιο της Αγ. Βαρβάρας.
  • Ο ηγούμενος της Μονής Χρύσανθος το (1782) αναφέρει ότι ενώ ο άγιος Γερμανός, μετά την ανέγερση του μοναστηριού, αναζητούσε κατάλληλη σανίδα για να γίνει η εικόνα της Θεοτόκου. Εκείνη με θαυματουργικό τρόπο του πρόσφερε την μέχρι και σήμερα σωζόμενη εικόνα Της, που άστραφτε κι εξέπεμπε «φοινικούν», δηλαδή κοκκινωπό, φως. Απ’ αυτό επικράτησε ο όρος «Εικοσιφοίνισσα» (εικών φοίνισσα – Εικοσιφίνισσα).

Σήμερα η Μονή είναι γυναικεία και αριθμεί 25 Μοναχές. Πανηγυρίζει τη μνήμη του πρώτου κτήτορα της Αγίου Γερμανού και των δύο Κωνσταντινουπολιτών αξιωματούχων Νικολάου και Νεοφύτου, στις 22 Νοεμβρίου και την επομένη ημέρα τη μνήμη του δεύτερου κτήτορα της, Αγίου Διονυσίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Γιορτάζει επίσης στις 15 Αυγούστου, στη μνήμη της Παναγίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη μνήμη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου, στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πλήθος είναι οι πιστοί που έρχονται να προσκυνήσουν την «αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου» και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της. Μπροστά από τη Μονή υπάρχει το μνημείο των 172 Μοναχών που έσφαξαν οι Τούρκοι το 1507.

Το μοναστήρι βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από το χωριό της Νικήσιανης. Ανεβαίνοντας στο δρόμο για την Μονή θα συναντήσει κανείς και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου καθώς και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου.