Έθιμα - Εορτές

Κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου αναβιώνεται το έθιμο των Αράπηδων στην Νικήσιανη. Άντρες μεταμφιεσμένοι, προκαλούν δέος και φόβο στο πέρασμα τους από τα σοκάκια και τις γειτονιές του χωριού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο έξω από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου και με παραδοσιακή μουσική απολαμβάνουν την φασολάδα και το πέταγμα του χαρταετού.

Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Αγίου προσφέροντας φρέσκο γάλα, αυγό και παραδοσιακό τσουρέκι. Στο διπλανό χωριό (Παλαιοχώρι) στις 20 Ιουλίου εορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας με το έθιμο των Τσανιών.

Στις 15 Αυγούστου η Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης πανηγυρίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Στα τέλη του Οκτώβρη, στο καστανόδασος του Παλαιοχωρίου συρρέουν εκατοντάδες κόσμου για να απολαύουν την ομορφιά και να γευτούν τους καρπούς της καστανιάς.

Στις 21 Νοεμβρίου στο χωριό της Νικήσιανης εορτάζονται και πανηγυρίζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου, η εκκλησία των οποίων αποτελεί και πολιούχο του χωριού.